Brygg#2 – ABC Oregon Stout

Bryggedag: Fredag 13.nov 2015

Benytter hjemmedag med Eirik som er syk og hjemme fra skolen. Jeg tar tiden for å finne ut hvor lang tid en bryggedag tar:
08:30 oppsett av utstyr og oppvarming av meskevann.
09:15 Mesking (75min)
10:30 skylling
11:15 Koking (90min)
12:45 Kjøling
13:15 Gjæringsbøtte ferdig fylt og klar
14:30 Utstyr ferdig vasket og satt bort
Totalt 6 timer for hele bryggedagen. En del raskere enn forrige brygg. Mye venting og kan gjøre mye andre ting første 4 timene. 100% arbeid siste 2 timene.

ABC Oregon Stout

«En ekte amerikansk Oatmeal Stout med røtter fra Oregon. Silkemyk, humlearomatrisk og svart som natten»
IBU: 50 Alkohol: 6,9% EBC: 105 ME1 : 75%

Ingredienser

Malt
5kg Pale Malt, 5 EBC
600g Carapils, 5 EBC
600g Flaket havre, 3 EBC
500g Roasted Barley, 1400 EBC
300g Caramunich II, 120 EBC
220g Chocolate Malt, 1200 EBC
Totalt: 7.22 kg
Humle
33g Chinook, 13%, de siste 60 minuttene
33g Cascade, 6.5%, de siste 15 minuttene
33g Cascade, 6.5%, de siste 2 minuttene
Totalt: 99g

Fullstendig oppskrift finner du ved å klikke her.

Mesking

Kaldt vann fra springen varmes opp til 67°C på 45min.
60 min på 65°C
5 min 77°C
Setter på 2000W for å komme opp til 77°C. Setter så tilbake til 500W men da begynner temp å synke til 75°C så jeg må på med 2000W for å holde 77°C.
Skyller med 9 liter vann på ca 79°C, 3 liter av gangen, til total mengde vørter blir 28 liter ihht merkingen på innersiden av kjelen. Varmer opp varmtvann fra springen i egen kjele, ca 4 liter av gangen. Lar innerkjelen stå over bryggemaskinen for å dryppe helt til kjelen har kommet seg opp til kokepunktet. Totalt 30 min med skylling/drypping mens kjelen jobber seg opp mot 100°C.

Koking

90 min uten lokk
OG før kok = 1.052(36°C) = ?
OG etter kok = 1.065
Oppskrift sier 1.065-69

Kjøling/overføring

Setter på pumpe gjennom kjøleren noen minutter før kok er ferdig for å strilisere kjøleslangen. Det begynte å renne tregt ganske tidlig selv med bare 99g humle. Var derfor tidlig ute med sterilisert rørepinne for å skrape bort humle fra filteret. Måtte gjenta skraping noen ganger underveis og det rant da ganske bra.

Gjær: 2 poser tørrgjær [Safale US-05 – Dry Ale Yeast – 11,5g]
Helte gjøren tidlig i hellingen til karet. Pisket godt med renset rørepinne når all vørtern var på plass.

Ferdig vørter: 20 liter

Gjæring

Oppskrift 1 sier 14 dager på 16-18°C (A4 oppskrift)
Oppskrift 2 sier 14 dager på 18-21°C (På humlepose)
Settes til gjæring i kjellerstua på 19-20°C.
Ingen plopping første kveld men ser trykk i karet før leggetid.
Morgenen etter plopper det kraftig med 2 plopp/sek 🙂
Etter 4 dager plopper det fortsatt, med 7 sek mellom hver.

Flasking

Planlagt helgen 28-29.nov men utsatt til tirsdag 1.des (18 dager) pga litt høy FG etter 14 dager (1,019). Se egen flaskepost

FG etter 18 dager: 1,016. Alkoholprosenten ble dermed 6,4%

Flaskelagring:
Oppskrift sier 2 uker romtemp, deretter kaldt i 4 uker.
Bør drikkes fra 13.jan.

Reklamer

2 kommentarer Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s