Brygg#10 – Svartediket

Bryggedag: Lørdag 15.okt 2016

Jeg har lenge ønsket å brygge en Black IPA og nå som 7 Fjell lanserte sitt «Svartediket» gjennom Bryggselv var det naturlig at jeg brygget denne så fort som mulig. Bryggselv hadde lansering av 3 nye brygg fra 7 Fjell i dag med 20% rabatt på alle sett fra 7 Fjell. I tillegg ga de bort to 7 Fjell øl glass og en 7 fjell ølopptrekker signert av Gahr til de 20 første kundene som kjøpte 7 Fjell denne dagen. Jeg var der 10 min før det åpnet og var kunde nr 4 så da ble det både glass og jekk 🙂 Det passet dessuten veldig bra denne helgen siden både kone og barn er bortreist lørdag-søndag og jeg kan bruke hele helgen til ølbrygging. Det er forøvrig kjøpt inn svarte korker til denne batchen 😉

img_1868

7 Fjell – Svartediket

Svartediket er et mørkt øl, fullt av humle med aromaer av sitrus og tropisk frukt. En dose brent malt tilfører en karakter av kaffe og bitter sjokolade, og den tørre avslutningen gir ølet et komplekst, men forfriskende preg.

web_image-7-fjell-svartediket-allgrain-olsett-25-l143654151

Ingredienser

Malt
3,2 kg Pilsen Malt 42%
3,2 kg Pale Malt 42%
600g Best Wheat Malt 7,9%
240g TF Pale Crystal 3,2%
120g TF Crystal 1,6%
130g Carafa Spesial I 1,7%
120g Carafa Spesial III 1,6%
Totalt: 7,6 kg 100%

Humle
47g Magnum, 12% (siste 60min)
45g Ahtanum, 17g Centennial, 17g Mosaic (siste 15min)
45g Ahtanum, 17g Centennial, 17g Mosaic (siste 0min)
45g Ahtanum, 45g Centennial, 17g Mosaic (tørrhumle)
Totalt: 312g

Fullstendig oppskrift finner du ved å klikke her.

Oppstart kl 11.00 (skal rekke 3 brygg denne dagen)

Jeg bruker 25 liter varmtvann fra springen (for å spare tid) og mesker som følgende:
66C@60min
10 min med 2000w på å varme opp til
78C@7min
Må bruke 2000w for å klare å holde 78C.
Skyller med 11 liter varmtvann fra springen på 68C.
Ender opp med over 29 liter til kok. Det var litt mer enn 28 liter som var beregnet etter oppskriften. Jeg kompenserer dette med 30min mer koketid, totalt 120min.

img_1870

Det koker opp 35min etter at meskingen var ferdig. Siden det er så full kjele må jeg passe veldig godt på ved oppkok for at det ikke skal koke over. Jeg rører aktivt og blåser kraftig underveis til kokingen er kommet godt i gang og skummingen har roet seg.

img_1871

Tapping over til gjæringskaret gir bare 21 liter og hadde litt høyere OG (1,072) enn oppskrift så jeg hadde ikke trengt å øke koketiden. Denne blir nok sterk, ja 😉

Flasking

Tørrhumlen legges i etter 10 dager (9 dager før flasking)
Flasking gjøres etter 19 dager på gjæring (3.november)

Det er i underkant av 21 liter i gjæringskaret men etter omstikk er det igjen ca 19,5 liter. Det lå ganske mye gjær og humle i igjen i bunn av gjæringskaret. Denne ølen blir dermed litt konsentrert og sterk men jeg håper det bare blir til det bedre 🙂 Jeg bruker 126g sukker i sukkerlake som helles i under omstikk. Det er 6g/liter beregnet på 21 liter men så ble det jo bare 19,5 liter så det ble litt mer sukker enn beregnet. Håper det ikke fører til overkarbonert øl. Det vil tiden vise…

OG = 1,072
FG = 1,012
Det gir en alkoholprosent på 7,9%ABV ! Det er litt mer enn oppskriften som sier 7%.

Det flaskes på halvlitersflasker for det har jeg veldig mye av nå etter at jeg kjøpte 160 flasker på lagersalg i høst 😉 Det ble som forventet litt under 2 kasser med til sammen 38 flasker + en halv flaske med siste grums. De siste flaskene som ble tappet er som vanlig merket med prikker for hvor mye grums det kan forventes å være i dem (siste halve flaske har 6 prikker 😉

img_1918

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s